dinsdag 15 maart 2011

Geschiedenis van zilver met betrekking tot gezondheid?

Geschiedenis van colloidaal zilver water met betrekking tot gezondheid?

Bij de vroegere adel en koningshuizen werden zilveren bekers en schalen gebruikt omdat dit beter voor de gezondheid bleek. Voedingsmiddelen die in zilveren bussenwerden bewaard bleven langer goed. Zilveren munten werden in de melk gelegd omdeze bij kamertemperatuur langer vers te kunnen houden.
Vanaf 1900 tot het begin van het tijdperk van de moderne antibiotica - ca 1940 met de introductie van de sulfapreparaten- was zilver een van de hoofdpijlers van de medische praktijk in Europa en de U.S.A.. In 1939 werden 94 verschillende zilverpreparaten geregistreerd die tot 1939 in gebruik waren. Tot ca. 1970 werden in veel laboratoria glazen kweekschalen voor bacteriën gesteriliseerd door er een zilveren plaat in te leggen. Vanaf 1970 wordt zilver weer gebruikt bij waterzuivering en in watertanks in de luchtvaart en ruimtevaart en voedingsmiddelenindustrie o.a de Zwitserse firma Katadyn heeft zich hiermee al tientallen jaren gespecialiseerd in waterzuivering en wateropslag zowel voor de voedingsmiddelenindustrie als voor particulier gebruik in bijv. hotels in de tropen. In de jaren 1990- 2000 zien we weer een herontdekking van de mogelijkheden van zilver verwerkt in textiel en schoenen als bacteriedoder en geurbestrijder. In 2005 wordt zilver ook gebruikt als vezel in ondergoed van het engelse leger in Irak ter voorkoming van bacteriële infecties.

De geloofwaardige berichten over onderzoek en de werking van zilver tegen microorganismen en virussen zijn voor het grootste deel positief. Een enkele maal wordt een falen van zilver in dit verband vermeldt. Zo bleek uit een studie over de uitwerking tegen miroorganismen: 2004 van Hasselt woordelijk: Conclusion: As the tested colloidal silver solutions did not show any antimicrobial effect in vitro on the microorganisms, claims of colloidal silver's antimicrobical potency are misleading and there is no place for it as an antiseptic.
Welk soort water hier is gebuikt is niet bekend. Mogelijk ontstane verbindingen van zilverchloride scheiden geen zilver-ionen af aan het water en kunnen daarom ook niet als een anti-septisch middel beschouwd worden.(zie ook zilverchloride)
Tegenwoordig wordt zilverwater in Nederland als een voedingssupplement beschouwt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten